Hálózatépítők tudják mire mozdulnak az emberek? – 1.rész

A Hálózatépítők vagy ,értékesítők vagy bármilyen üzleti tevékenységben, amikor emberekkel beszélsz, akkor mindig szeretnél valamilyen változást, cselekvést elérni náluk. Vagy azt, hogy vásároljanak, vagy azt hogy csatlakozzanak, vagy valamivel kapcsolatban lépjenek, cselekedjenek. Tehát valamilyen szempontból meg akarod mozdítani őket.

Mindegy, hogy épp eladni akarsz egy terméket, vagy azt akarod elérni, hogy csatlakozzon munkatársnak, vagy épp azt, hogy eljöjjön egy rendezvényre, vagy hogy elvégezzen bizonyos feladatokat stb. Ha valóban sikeressé akarsz válni, és nem csak agyon akarod magad dolgozni az életed hátralévő részében, akkor tudnod kell, hogy mivel tudod megmozdítani az embereket a környezetedben.

Azok a hálózatépítők, értékesítők, cégvezetők stb., akik ezzel nincsenek tisztában, sikertelenek lesznek. Hiába tartják a bemutatók tömegeit, hiába próbálják elhívni az embereket egy rendezvényre, hiába beszélnek nekik minden féléről, az embereknél folyamatos ellenállásba, kifogásokba fognak ütközni, és az emberek nem fognak megmozdulni nekik.

Hálózatépítőként tudnod kell mire mozdulnak az emberekVannak, akik képesek tömegeket könnyedén megmozgatni. És vannak, akik rengeteget dolgoznak, rengeteg emberrel beszélnek, és számtalan bemutatót megtartanak, de mégis lepattannak az emberekről, és senki nem követi őket.

Mi a különbség? Mit csinálnak másképp?

Egyes hálózatépítők és értékesítők mitől képesek megmozgatni a környezetüket, és mások miért nem képesek erre?

Ez könnyen megérthető a következő példán keresztül:

A kóla nevű üdítőital a világ szinte minden részén kapható, és világszinten hatalmas mennyiségben adják el a fiataloknak. Azaz fiatalok millióit sikerül arra megmozdítani, hogy kólát vegyenek és megigyák.  Ha a kólát gyártó cégek a fiatalok millióinál sok-sok évtizede képesek elérni, hogy a kólát újra meg újra megvásárolják, akkor valamit nagyon jól csinálnak, hogy ilyen nagy mennyiségű fiatalt meg tudnak erre mozdítani.

Képzeld csak el, hogy mi történne, ha te magad is képes lennél erre a saját termékeddel, vagy üzleti lehetőségeddel! Azt gondolom, a legtöbb hálózatépítő örülne annak, ha ő maga és a csoportja ennek a sok embernek akár csak az 1%-át képes lenne rámozdítani a saját termékeire, üzleti lehetőségére, vagy bármi másra.

A kóla gyártó és forgalmazó cégek mit csinálnak másképp, ami miatt ilyen hatalmas tömegeket képesek rámozdítani a kólára? Most nem az a lényeg, hogy milyen termékkel foglalkozik. Itt a kérdés az, hogyan tudnak erre tömegeket rámozdítani?

Hogy megoldjuk ezt a rejtélyt, ehhez kérlek válaszold meg magadnak a következő három kérdést:

Hálózatépítőként tudnod kell mire mozdulnak az emberek

  1. A fiatalok azért veszik meg a kólát, mert ÉRDEKLI őket a kóla?
  2. Esetleg azért veszik meg a kólát, mert MEGÉRTETTÉK,hogy ez nekik miért jó, és MEGÉRTETTÉK, hogy mi van benne, és egy csomó minden mást is ÉRTENEK a kóláról?

    Én azt gondolom, hogy nem azért veszik meg, mert ÉRTIK, és nem is azért, mert ÉRDEKLI őket. Hanem azért, mert AKARJÁK. És itt a harmadik kérdés:
  3. Te magad mit próbálsz elérni a saját ismerőseidnél? ÉRDEKLŐDÉST próbálsz felkelteni bennük, és meg próbálod a bemutatón MEGÉRTETNI velük, hogy nekik miért jó a te általad ajánlott termék vagy üzlet?Ha igen, akkor rossz úton haladsz. A legtöbben ezt próbálják, és így nem is jutnak sehová. Vagy eléred náluk, hogy AKARJÁK a terméket vagy üzletet? Mert ha eléred, hogy akarják, akkor mozdulnak az emberek.

Kérlek vizsgáld meg ezt a 3 kérdést egy kicsit alaposabban, mert ez a kulcsa a sikerednek vagy sikertelenségednek!

Az ismerősödnek vagy ismeretlennek (mindegy kinek) bemutatón megpróbálod elmagyarázni a dolgokat, hogy MEGÉRTSE? Esetleg megpróbálod az ÉRDEKLŐDÉSÉT felkelteni? Mert ha ezeket csinálod, azzal sehova sem jutsz. A kólát nem azért veszik meg a fiatalok, mert ÉRTIK, vagy mert ÉRDEKLI őket, hanem azért, mert AKARJÁK.

Miért akarják? Azért, mert van rá valamilyen érzelmi indíttatásuk. A közösségbe tartozás érzése, vagy mert ez a menő dolog, vagy bármi ilyesmi. Lényeg, hogy érzelmi indíttatás van benne, ami miatt akarja a kólát, és ezért aztán megveszi. Vagyis mivel akarja, ezért megmozdul, cselekszik, azaz vásárol.

Ha értené vagy érdekelné, de nem akarná, akkor nem mozdulna érte. És pontosan ezen múlik, hogy meg tudod-e mozdítani az embereket, vagy sem. Elmagyarázhatod az embereknek a céget, terméket, jutalékrendszert vagy bármi mást, hogy megértse. Felkeltheted az érdeklődését is. De ha nem akarja, akkor nem mozdul!

Kell találnod a jelöltednél (vásárló vagy munkatárs jelöltednél) valamilyen érzelmi okot, ami arra készteti, hogy megmozduljon. Például egy problémáját, amire megoldást keres. Vagy valamilyen vágyát, ami ösztönzi a csatlakozásra. Vagy bármilyen más olyan érzelmi dolgot, ami arra ösztönzi, hogy akarja azt a terméket, vagy akarja az üzletet, vagy el akarjon jönni rendezvényre, vagy akarjon üzletet építeni, vagy akarjon bármi mást, amit szeretnéd, hogy akarjon, vagyis amit el szeretnél nála érni, hogy cselekedjen.

Ha képes vagy megtalálni az emberekben azt az érzelmi mozgatórugót, ami kiváltja bennük az akarást, akkor szinte bárkit szinte bármire meg tudsz mozdítani. Ha pedig ezt el tudod érni, akkor ez egyenes út a sikeredhez.

Bármennyire is logikus, hogy valakinek miért jó, ha csinál valamit, ha nincs meg az az érzelmi hajtóereje, ami miatt akarja azt, akkor nem fog cselekedni. Ha megvan benne az akarás, akkor cselekedni fog. Ez ilyen egyszerű.

Még neked magadnak is megvolt az érzelmi indíttatásod, ami miatt elkezdted azt a tevékenységet, amit most csinálsz. Lehet, hogy ez az érzelmi indíttatás, nem volt több, mint egy remény, hogy ez vagy az, talán jobb lesz az életedben. Az is lehet, hogy a segíteni akarás volt az, ami megmozdított. Vagy lehetett bármi más is.

Ugyanúgy érzelmek azok, amik megállíthatnak a cselekvésben. Pl. a telefonálástól való félelem, vagy a kedvtelenség, vagy a másra vágyás, amik miatt bármennyire is logikus az üzletépítés, mégsem mozdul az ember.

Az érzelmi indíttatás az, amik cselekvést vált ki, vagy állít le. Ez az, ami megmozdítja, vagy megállítja az embert.

Ezek után persze jogosan feljöhet benned a kérdés: Hogyan tudod megtalálni az ismerőseidnél azt az érzelmi okot, indíttatást, aminek a hatására cselekedni fognak?


Szerző: Dévényi László

Forrás:

 

Comments

comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük